Once you go MAC you will go BACK..

Χρησιμοποιώ προϊόντα της apple τα τελευταία 10 χρόνια ανελλιπώς. Η εμπειρία του να δουλεύεις ένα μηχάνημα όπου το software και το hardware συνεργάζονται αρμονικά είναι πραγματικά κάτι το οποίο δύσκολα μπορείς να το βρεις σε ένα μηχάνημα windows ή android.

Επίσης το δωρεάν λογισμικό που σου προσφέρουν είναι υψηλής ποιότητας και πραγματικά δεν κατάλαβα ότι πέρασαν 7 χρόνια από την τελευταία φορά που άνοιξα το word. Στο σημείο αυτό να αναφέρω πώς το apple mail πραγματικά είναι ο καλύτερος mail client στον κόσμο. Η αναζήτησή του είναι μαγική και αν είσαι σαν εμένα όπου διαχειρίζεται 12 mail accounts τότε η αμέσως επόμενη επιλογή είναι το thunderbird το οποίο πραγματικά παρόλο που έχει εξελιχθεί δεν πλησιάζει σε δυνατότητες το apple mail.

Παράλληλα με βολεύει απίστευτα ότι το λειτουργικό είναι unix based και έτσι μπορώ εύκολα να χρησιμοποιώ όλες μου τις γνώσεις που έχω στο linux για καθημερινές εργασίες , να γράφω script σε python για καθημερινές αγγαρείες και να διαχειρίζομαι τους server της εταιρείας χωρίς να χρειάζεται να συνδέομαι από το putty κάθε φορά .

Με βάση τα παραπάνω πραγματικά δεν έβρισκα το λόγο να χρειαστεί να γυρίσω ποτέ σε Windows. Το καλοκαίρι που μας πέρασε όμως αναλάβαμε στη DTEK μία διαφορετική δουλειά από αυτές που αναλαμβάνουμε συνήθως. Την κατασκευή τριών video game . Για την υλοποίηση τους είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε unity και στο construct . Τελικά καταλήξαμε στο construct καθώς είναι απλούστερο και η ανάπτυξη θα γινότανε γρηγορότερα. Στο μέλλον σκοπεύω να γράψω ένα tutorial για την ανάπτυξη ενός video game με αυτό το καταπληκτικό εργαλείο.

Ο παραπάνω λόγος λοιπόν με ανάγκασε να αγοράσω ένα windows machine. Φυσικά είχα την επιλογή να αγοράσω το parallels και να εγκαταστήσω τα windows παράλληλα όμως προέκυψε μία πολύ καλή ευκαιρία από έναν συνάδελφο την οποία και προτίμησα και συγκεκριμένα επρόκειτο για ένα gaming laptop της asus. Ο υπολογιστής ήταν δύο μηνών μεταχειρισμένος και τον αγόρασα στα 400 ευρώ δλδ 200 ευρώ περίπου περισσότερα από όσα θα έδινα για το parallels και τα windows 10 . Τα χαρακτηριστικά του μηχανήματος μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Όταν έπιασα στα χέρια μου το νέο μηχάνημα πραγματικά ένιωσα ότι γυρνούσα 10 χρόνια πίσω. Η αισθητική του και το design του ήταν χάλια . Η εργονομία του υστερούσε σε σχέση με το macbook ενώ η οθόνη επίσης το ίδιο. Όμως όσο το δούλευα διαπίστωσα πώς ήταν αρκετά γρηγορότερο από το macbook pro που διαθέτω (i7 4th gen + 16GB RAM) παρόλο που χρησιμοποιούσε i5 αλλά 7ης γενιάς και 8GB RAM . Επίσης με βόλεψε απίστευτα ότι μπόρεσα και έβαλα έναν δεύτερο σκληρό δίσκο 2TB και έτσι οργάνωσα όλα μου τα project ενώ η αυτονομία της μπαταρίας του είναι εξαιρειτικά καλή. Με λίγα λόγια σε αυτά τα λεφτά πιο τίμια επιλογή δεν μπορούσα να κάνω.

Πέντε μήνες μετά συνεχίζω και δουλεύω με το ASUS σαν βασικό μηχάνημα. Ο λόγος είναι πώς δεν θέλω να συνδέομαι πλέον με ένα ακριβό μηχάνημα τόσο πολύ καθώς και το κόστος της παραγωγής αυξάνεται αλλά και η εξάρτηση μου στα προγράμματά της μεγαλώνει.

Επίσης με έχει απογοητεύσει αφάνταστα το γεγονός ότι η apple φτιάχνει ακριβά μηχανήματα χωρίς κανέναν άλλο λόγο από το να αυξάνει τα κεφάλαια της και να διατυμπανίζει πώς είναι η πιο πλούσια εταιρεία στον κόσμο. Πριν μερικούς μήνες κοιτούσα σε ένα πολυκατάστημα το καινούριο macbook το οποίο έβγαινε κοντά στις 4000 ευρώ !!!!! Το νέο χαρακτηριστικό που είχε να προσφέρει ήταν ότι δεν είχε πλέον καμία θύρα και τα f buttons είχαν αντικατασταθεί από ένα progammable task bar στο οποίο μπορούσε να αντιστοιχήσεις διάφορους συνδυασμούς.

Είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς σε ποιον θα χρησίμευαν όλα αυτά καθώς και ποιο θα ήταν το προφίλ των χρηστών που θα αγόραζε ένα τέτοιο ακριβό μηχάνημα. Η απάντηση ήρθε ύστερα από 10 δευτερόλεπτα περιήγησης στο instagram όπου απλά όλες οι φωτογραφίες συνοδευόμενες από το #creative #inspiration #homeoffice κλπ είχαν αντικαταστήσει τα παλιά macbook με το καινούριο. Με λίγα λόγια στην εποχή των social media όσο περιέργο και αν ακούγεται ο κόσμος πληρώνει τόσα πολλά χρήματα για την αγορά ενός διακοσμητικού στοιχείου με διάρκεια ζωής περίπου ένα χρόνο μέχρι δηλαδή να βγεί το επόμενο μοντέλο.

Ο καθένας γνωρίζει μέχρι ποιο σημείο φτάνει η τσέπη του απλά το συμπέρασμα που έβγαλα είναι πώς μπορείς να κάνεις την δουλειά σου με πολύ λίγοτερα χρήματα και μάλιστα πολύ γρηγορότερα. Επίσης η αγορά εξοπλισμού θα πρέπει να γίνεται με βάση των δικών μας προδιαγραφών.

Θυμάμαι κάποτε όταν ήμουν φοιτητής ο καθηγητής στην αρχιτεκτονική υπολογιστών ο κ.Βαφειάδης μας έλεγε ότι όταν θα πηγαίνετε να αγοράσετε έναν καινούριο υπολογιστή θα ζητάτε να τρέξετε τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε και στη συνέχεια θα καταλήγειτε σε αυτό που καλύπτει τις ανάγκες σας.

Καταλήγοντας κάποτε το να πηγαίνεις από mac σε windows ήταν πισωγύρισμα , σήμερα απλά εξοικονομείς χρήματα και δουλεύεις πιο γρήγορα. Ποια είναι η άποψή σας πάνω σε αυτό;

?>