Γιατί το skroutz σκοτώνει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα

Πρίν λίγο καιρό το techingreek έγραψε κάποια τολμηρά άθρα σχετικά με την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα και εκφράζεται στο μέγιστο βαθμό στο skroutz.gr .

Αρχικά να ξεκαθαρίσω πώς η ύπαρξη των μηχανών σύγκρισης προϊόντων είναι προς όφελος του καταναλωτή επομένως είναι απαραίτητες μιας και προσφέρουν μία ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το πραγματικό κόστος ενός προϊόντος.

Η επιτυχία του skroutz η οποία κατά τη γνώμη μου οφείλεται στους άριστους μηχανικούς που διαθέτει είναι ότι κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια με έναν απλό τρόπο να οργανώσει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα .

Στα πρώτα χρόνια δημιουργίας του αποτέλεσε ένα συμπληρωματικό εργαλείο για τα πρώτα ηλεκτρονικά καταστήματα που το εμπιστεύτηκαν και τα οποία επωφελήθηκαν από την ραγδαία ανάπτυξή του καθώς το traffic το οποίο συγκεντρώνει το συγκεκριμένο site μόνο η έλευση του amazon κατά τη γνώμη μου στην Ελλάδα θα μπορούσε να το κοντράρει . Επίσης οι τιμές οι οποίες υπήρχαν και ανταγωνιζόνταν μεταξύ τους οι έμποροι ήταν σε λογικά πλαίσια με τις εταιρείες χονδρικής (κάτι το οποίο γνωρίζω από πρώτο χέρι) να βάζουν χέρι σε οποίον έσπαγε τα τιμολογιακά όρια.

Οι παραπάνω δύο παράγοντες δηλαδή ο συνδυασμός ενός άριστου προϊόντος με τον υγιή ανταγωνισμό επέφεραν την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα το οποίο από την εμπειρία μου απογειώθηκε με την έλευση των social media και την απλοποίηση των εργαλείων διαφήμισης. Χιλιάδες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν αρκετές από τις οποίες είναι καινοτόμες και οι άνθρωποι που αποσχολούνται στις θέσεις αυτές μπορούν να αυξήσουν την εξωστρέφια της χώρας μας στο εξωτερικό. Επομένως μέχρι το 2015-2016 η κατάσταση στο ηλεκτρονικό εμπόριο παρόλες τις δυσκολίες της χώρας μας είχε μία ενδιαφέρουσα και ανοδική πορεία μιας και ολοένα μεγαλυτέρο κομμάτι του πληθυσμού αποκτούσε μεγαλύτερη εξικοίωση με το διαδίκτυο.

Στα τέλη του 2016 όμως παρατηρήθηκε ένα απίστευτο φαινόμενο . Ξαφνικά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο skroutz τιμές προϊόντων και όχι προϊόντα με τιμές . Αδυνατούσα να πιστέψω πώς γίνεται ένα smartphone μπορεί να πωλείται φθηνότερα κατά πολύ από την χαμηλότερη τιμή χονδρικής. Φυσικά υπάρχουν κάποιες υποθέσεις στο άρθρο του techingreek οι οποίοι έχουν ασχοληθεί εκτενέστερα με το θέμα αυτό.

Το φαινόμενο αυτό με τα χρόνια άρχισε να κάνει την εμφάνισή του σε ολοένα και περισσότερα προϊόντα τα οποία συγκεντρώνουν τα εξής χαρακτηριστικά : υψηλό κόστος και μικρό μέγεθος .

Η αύξηση αυτού του φαινομένου προκάλεσε άμεσα προβλήματα στους μικρούς επιχειρηματίες τα οποία άρχισαν να γίνονται σοβαρά . Η όποια επικείμενη νομοθεσία εμφανίστηκε δεν φάνηκε να μπορεί να εμποδίσει και να ανατρέψει την κατάσταση.

Με λίγα λόγια το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα είχε χτυπηθεί από έναν τοξικό ιό που το μέσο διάδοσής του ήταν αυτό που αναβάθμισε και έμαθε το ηλεκτρονικό εμπόριο στους Έλληνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πώς ηλεκτρονικά καταστήματα με 200+ παραγγελίες την εβδομάδα στο skroutz , με τιμές οι οποίες πραγματικά σε κάνουν να καλέσεις και να ρωτήσεις εαν έχει γίνει κάποιο λάθος βασίζονται τα περισσότερα σε απαρχαιωμένα design ή στην καλύτερη σε ένα βασικό theme του opencart .

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πώς δυνατά ηλεκτρονικά καταστήματα όπως eshop , public και plaisio αποχώρησαν από την πλατφόρμα. Ο καθένας μπορεί να πει σίγουρα πολλά και διάφορα για την συγκεκριμένη κίνηση όμως σίγουρα δεν ήταν τυχαία .

Developers , γραφίστες , social media & content managers πραγματικά υπολειτουργούν στην καλύτερη εαν δεν μένουν φυσικά από δουλειά με αποτέλεσμα σίγουρα πολλοί από αυτούς να ξενιτεύονται στερόντας από την χώρα μας μυαλά χρήσιμα τα οποία μπορούν να παράγουν ακριβά προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελός της και γενικά να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τεχνολογικού της οικοσυστήματος.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να διαχωριστεί η κερδοφορία η οποία απορρέει και καταλήγει στο τέλος με υγιή τρόπο στην οικονομία από την κερδοφορία η οποία καταλήγει σε μαύρες σακούλες .

Γνωρίζω πώς όλα γίνονται στο τέλος για το κέρδος . Γνωρίζω πώς παρόμοια φαινόμενα υπάρχουν σε μεγαλύτερο κιόλας βαθμό σε ορισμένες πρώην ανατολικές χώρες της Ευρώπης . Γνωρίζω επίσης πως στο παρελθόν σε έναν πιθανό μου πελάτη του έλεγα πάντοτε πώς το να καταχωρηθείς στο skroutz θα εγγυηθεί την επιτυχία σου . Πλέον αρχίζω και το σκέφτομαι όταν το λέω για τους παραπάνω λόγους. Στο τέλος όμως του το λέω γιατί ακόμα πιστεύω πώς οι λόγοι που οδήγησαν την παρέα εκείνη το 2005 στην ανάρτηση στο insomnia την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ να δουν όπως τότε το δάσος και όχι το δέντρο.

?>