Γιατί η τεχνολογία δεν μπορεί να σώσει το περιβάλλον

Ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια βιώνει ολοένα και περισσότερες καταστροφές με τον άνθρωπο να παραμένει απλός θεατής αν και το πιο σωστό θα ήταν θεατής σε ένα έργο που έχει γράψει ο ίδιος.

Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς καταφέραμε να καταστρέψουμε το περιβάλλον. Δεν είμαι ειδικός αλλά υπάρχουν αρκετές πηγές που μπορεί να έχεις να ενημερωθεί.

Ορισμένες περιστάσεις όπως η τεράστια πυρκαγιά στο Αμαζόνιο και στην Ανταρκτική, οι αυξημένες πυρκαγιές στην Ελλάδα με χαρακτηριστική την πυρκαγιά στο Ματί με το θάνατο 100+ ανθρώπων είναι ορισμένα παραδείγματα.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να βοηθήσει στην εδραίωση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Επανερχόμαστε στη φωτιά στο Ματί όποτε όλοι διαμαρτυρήθηκαν ότι ποτέ δεν έλαβαν τα μηνύματα από το 112 που προειδοποίησε για την καταστροφή.

Σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το σημείο που πιστεύεται ότι θα έσωζε ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα δόθηκε τέτοια έμφαση ώστε πίστευαν ορισμένοι πώς απέναντι στις επί ετών αυθαιρεσίες στο περιβάλλον θα τους προστάτευε ένα sms το οποίο θα τους προειδοποιούσε πώς ο τόπος καίγεται αλλά βρες ένα κοντάρι για άλμα επί κοντώ και εξοπλισμό αναρίχησης γιατί έχουμε φράξει την είσοδο προς τη παραλία.

Παράλληλα παρατηρούμε παρόμοιες καταστροφές σε ολόκληρο τον πλανήτη και η καλύτερη τεχνολογία που έχουμε παρουσιάσει είναι η απόρριψη νερού από αεριζόμενους μέσους.

Στην αντιτιθέμενη στον κόσμο πολεμική βιομηχανία η τεχνολογία έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη τέχνη του πολέμου. Ο άριστος συνδυασμός όλων των επιστημόνων έχει δημιουργήσει φονικά αντικείμενα τα οποία μπορούν να εξουδετερώσουν στόχους που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά.

Με λίγα λόγια μπορούμε να μεταφέρουμε με ακρίβεια και με ταχύτητα εκρηκτικές φοινικές ύλες αλλά δεν μπορούμε να μεταφέρουμε νερό.

Συγκεκριμένα στη Ελλάδα συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των πυρκαγιών με τα παλαιά οχήματα Canadair και με τις υπερρανθρώπες προσπάθειες των πυροσβεστών.

Επισης εχουμε αναπτυξει αριστη τεχνολογια για την παρακολουθηση ανθρωπων , κυκλοφοριακου κλπ αλλα δεν μπορουμε να παρακολουθησουμε την κατασταση στα δαση με αποτελεσμα να βρισκομαστε παντα εμπρος τετελεσμενων γεγονοτων.

Φυσικά η αποτυχία της προστασίας του περιβάλλοντος δεν έχει μόνο στα φωτιά. Το σημαντικό πρόβλημα της ανακύκλωσης δεν μπορεί να βοηθηθεί από την τεχνολογία. Με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να βρεθεί διαθέσιμος χώρος στάθμευσης, αλλά όχι για παράδειγμα χαρτί με σημεία ανακύκλωσης.

Επιπροσθέτως, όλοι οι χρήστες διαθέτουν στο σπίτι τους συσκευές όπως οι εκτυπωτές και σύντομα θα διαθέτουν όλους τους εκτυπωτές (κάτι που είναι ασφαλές για όλους), αλλά η τεχνολογία δεν μπορεί να προσφέρει κάποια οικιακή συσκευή ανακύκλωσης.

Όσο και να μην θέλουμε να το ακούμε ο πλανήτης λειτουργεί με αποθέματα τα οποία εξαντλούνται καθημερινά. Η κατάχρηση των πόρων του μοιάζει με φοιτητικό μεθύσι, στο οποίο γνωρίζεις πώς την επόμενη ημέρα θα έχεις hangover και απλά δεν σε νοιάζει ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να μας αγχώνουν τόσο όσο μια συνέντευξη για μια δουλειά ή καλύτερα όσο μια εξέταση σε ογκολόγο.

Κλείνοντας εκατομμυρια χρόνια πριν οι δεινοσαύροι δεν εξαφανίστηκαν επειδη δεν μπορούσαν να βρουν τροφή.

Αντιθέτως μπορούσαν να φάνε τα πάντα μιας και ήταν το πιο ισχυρό ζώο στον πλανήτη εξαιτίας του μεγέθους τους, απλά λόγω της νοημοσύνης τους δεν μπορούσαν ούτε να προβλέψουν αυτό που έρχεται ούτε να προσπαθήσουν να προστατευθούν.

Ο άνθρωπος από την άλλη δεν θα εξαφανιστεί επειδή είναι χαζός , αντιθέτως είναι το πιο έξυπνο ον του πλανήτη σε τέτοιο βαθμό όμως που η εξυπνάδα του έχει μετατρέψει τον ίδιο σε απειλή του ιδίου.

Για τους λόγους αυτούς η τεχνολογία δεν μπορεί να σώσει το περιβάλλον όσο αυτή βρίσκεται και καθορίζεται από ανθρώπους με ακριβώς αντίθετα κίνητρα.

?>