Όταν η πίστη δεν συνδέεται με την θρησκεία ..

Οποτεδήποτε είχα (ή έχω) κάποιο πρόβλημα στη ζωή μου για οποιοδήποτε θέμα η πρώτη λέξη που θα μου πει η μάνα μου είναι κάνε το σταυρό σου. Η συγχωρεμένη η γιαγιά μου το πηγαίνε ένα επίπεδο πιο πάνω και μου έλεγε πως θα άναβε το καντήλι για εμένα.

Όλα αυτά μου φαινόταν αστεία και αρκετές φορές με εξόργιζαν γιατί ένιωθα πώς έχανα τον χρόνο μου. Οι απόψεις μου περί Θεού , θρησκείας , δεύτερης ζωής κλπ σκεπάζονται από ένα σεντόνι μηδενισμου το καλοκαίρι και μια κουβέρτα αγνωστικισμού το χειμώνα. Αρκετές φορές βρίσκω απαντήσεις πάνω σε υπαρξιακά θέματα στις ομιλίες και στα κείμενα του Λιαντίνη

Στο ποστ αυτό θέλω να μοιραστώ μία προσωπική εμπειρία πίσω στο 2009.

Στα πρώτα χρόνια της Dtek όπου δουλεύαμε σε ένα γραφείο 30 τ.μ. με κοινόχρηστη τουαλέτα και έναν διαχειριστή να μας χρεώνει τα κοινόχρηστα κάθε μήνα πιο πολύ και από χαβιάρι. Οι πελάτες που είχαμε ήταν συγκεκριμένοι και διαθέταμε 1 dedicated server στη Γερμανία. Χωρίς να θέλω να κουράσω μπαίνω κατευθείαν στο θέμα .

Μπορεί οι Έλληνες να μην έχουμε προφορά στα αγγλικά όμως ξέρουμε αγγλικά κάτι το οποίο οι Γερμανοί πιστέψτε με δεν ξέρουν (μπορεί και οχι προχωράμε ..) . Αυτό φυσικά το διαπίστωσα με τον χειρότερο τρόπο όταν ένας τεχνικός μπέρδεψε τα αιτήματά μας και έκανε φορμάτ στο server μας και στο backup μας. Την επόμενη μέρα αυτό που ακολούθησε ήταν κόλαση. Όλα τα site των πελατών κάτω και το χειρότερο δεν υπήρχε backup. Εαν μπορούσαμε να πάρουμε καλύτερα μέτρα σίγουρα αλλά τότε δεν υπήρχε χρόνος για να σκεφτούμε το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλά για το τι θα κάνουμε.

Ύστερα από δύσκολες διαπραγματεύσεις στα αγγλικά με τους Γερμανούς καταφέρουμε να τους πείσουμε κάνοντας χρήση της Ελληνικής Γλώσσας με συνεχόμενη επίκληση στα θεία να μας στείλουν τους φορμαρισμένους δίσκους στους οποίους θα προσπαθούσαμε να κάναμε ανάκτηση δεδομένων.

Όταν παραλάβαμε τους δίσκους ύστερα από τρεις μέρες δεν ξέραμε από που να αρχίσουμε . Δεν είχαμε ξανακάνει ποτέ κάτι τέτοιο και το σημαντικότερο σε τέτοιες συνθήκες. Για άλλη μια φορά η συμβουλή της μάνας μου ήταν να ανάψω ένα κερί στον Άγιο Μηνά γιατί βρίσκει τα κλεμμένα . Πραγματικά όποιος μπορεί να κάνει εικόνα την παραπάνω κατάσταση σίγουρα θα συμφωνήσει ότι είναι ο απόλυτος ορισμός του σουρεάλ.

Το κερί όμως στον Άγιο Μηνά το άναψα και την ανάκτηση δεδομένων την έκανα. Πραγματικά δεν ήταν εύκολη διαδικασία όμως βγήκα πιο δυνατός από όλο αυτό και απέδειξα ότι δεν θα βουλιάζαμε τόσο εύκολα. Για σχεδόν 2 εβδομάδες δούλευα περισσότερο από 16 ώρες καθημερινά συγκεντρωμένος και έχοντας τον απόλυτο έλεγχο σε αυτά που έκανα και παρόλο που όπως είπα δεν είχα ξανακάνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν είχα την “πίστη” ότι θα τα καταφέρω.

Η πίστη μου λοιπόν αποτέλεσε το συστατικό εκείνο που μου έδωσε ελπίδα και η ελπίδα νίκησε τον φόβο ότι όλα καταστράφηκαν. Παρόλο που σαν έννοια για τον Νίτσε η πίστη δηλώνει την άρνηση για να μάθεις την αλήθεια η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι υποτιμημένη και πως μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην καινοτομία και κινητήρια δύναμη για κάποιον που αναζητεί καινούριους τρόπους και μεθόδους.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι η πίστη συνδέεται συνήθως με την θρησκεία που ώς γνωστόν μια θρησκεία περιβάλλεται από ένα σύνολο αυστηρών κανόνων οι οποίοι υπερκαλύπτουν την πίστη των ανθρώπων και την βάζουν σε ένα συγκεκριμένο καλούπι ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους στο να μην αμφισβητούν και να μην αναζητούν τίποτα. Μάλιστα ο δεσμός της πίστης με την θρησκεία είναι τόσο δυνατός πού αν κάποιος ποτέ διαβάσει το άρθρο αυτό θα θεωρήσει ότι αμφισβητώ την θρησκεία του (ανεξάρτητα με το τί πιστεύει) .

Για όποιον αποφασίζει να αμφισβητήσει έννοιες ή συνήθειες από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο σημαντικές όπως τον τρόπο που δουλεύει , που θρέφεται , που ντύνεται , που αγαπάει η πίστη μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα ο οποίος μπορεί να μας υποστηρίξει και να μας ενθαρρύνει στην οποιαδήποτε προσπάθειά μας.

?>