Μερικές συμβουλές για να κάνετε το WordPress λίγο πιο γρήγορο

Το WordPress είναι η αγαπημένη μου πλατφόρμα όταν πρόκειται να στήσω ένα website και ο παράγοντας του χρόνου παίζει καθοριστικό ρόλο. Αποτελεί μία ώριμη open source λύση η οποία σε συνδυασμό με την τεράστια κοινότητα που το υποστηρίζει είτε με themes είτε με plugins μπορεί να παράγει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

Το site αυτό είναι χτισμένο σε wordpress αν και πραγματικά δεν μου πήρε πάνω από μερικές ώρες ώστε να φτιαχτεί. Στη DTEK έχουμε φτιάξει αρκετά project βασισμένα στο wordpress ορισμένα απλά ορισμένα εξαιρετικά περίπλοκα όπως το thefixers .

Στο συγκεκριμένο άρθρο συγκέντρωσα ορισμένες χρήσιμες συμβουλές οι οποίες θα κάνουν την εμπειρία σας με το wordpress πιο όμορφη και το τελικό αποτέλεσμα ποιοτικότερο.

1. Διαλέξτε ένα καλό theme.

Παρόλο που ο elementor δίνει τη δυνατότητα να μην εξαρτιόμαστε όπως παλιά από τα themes , ένα καλό theme μπορεί να επιταχύνει αρκετά την ολοκλήρωση του project μας. Σε διάφορα marketplaces κυκλοφορούν αρκετά themes , ορισμένα μάλιστα με άπειρες πωλήσεις και με εντυπωσιακά demos.

Συμβουλή μου είναι να μην βιαστείτε να διαλέξετε το theme που θα χρησιμοποιήσετε αλλά να δείτε αναλυτικά όλες του τις δυνατότητες είτε πρόκειται για δωρεάν theme είτε όχι. Διαβάστε προσεκτικά τις κριτικές προηγούμενων χρηστών. Επίσης αν μπορείτε, γράψτε κάπου τι λειτουργίες χρειάζεστε καθώς αυτό θα σας βοηθήσει στην τελική σας επιλογή μιας και αρκετές φορές ένα free theme αποδείχθηκε πιο λειτουργικό από ένα Paid theme με 30000 λειτουργίες οι οποίες απλά φτιάχθηκαν για να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αγοραστές.

Έτσι όταν διαλέγω ένα theme τα παρακάτω χαρακτηριστικά παίζουν καταλυτικό ρόλο για εμένα για την τελική επιλογή:

  • Είναι παραμετροποιήσιμο
  • Είναι γρήγορο και ελαφρύ κάτι το οποίο βοηθάει από μόνο του στο SEO
  • Ο δημιουργός ασχολείται με το συγκεκριμένο theme ένα εύλογο διάστημα και δεν το έχει απλά παρατήσει στην τύχη του. Κανείς δεν θέλει να διορθώνει bugs κάποιου άλλου.
  • Είναι πιστό στο σκοπό του , όταν αγοράζω ένα theme για προσωπικό blog πώς θα με βοηθήσει το ότι αυτό περιλαμβάνει ένα demo για τουριστικό γραφείο , ένα ακόμα για ηλεκτρονικό κατάστημα με το woocommerce κλπ.

2. SEO από το πρώτο δευτερόλεπτο

Ένας από τους βασικότερους λόγους που μου αρέσει το wordpress είναι πώς ακόμα και στη βασική του εγκατάσταση πληρεί όλες τις προδιαγραφές που θέτει η Google για ένα SEO Friendly Site.

Υπάρχουν αρκετά plugin τα οποία μετατρέπουν το website σας σε SEO Killer. Το SEO Yoast είναι ένα δωρεάν intuitive plugin το οποίο μπορείτε να το ρυθμίσετε μόνοι σας εύκολα . Επίσης η premium έκδοση σίγουρα θα σας ανταμείψει με το τελικό αποτέλεσμα. Και μην ξεχνάτε η google λατρεύει το περιεχόμενο και το wordpress έχει φτιαχθεί για το λόγο αυτό .

Εκτός από την εγκατάσταση του Yoast SEO σας συμβουλεύω να ρυθμίσετε σωστά τα permalinks του site σας ώστε να είναι SEO Friendly.

Στο moras.gr όπως θα δείτε έχω επιλέξει την ημερομηνία ενός άρθρου να αποτελεί παράμετρο του τελικού URL . Ο βασικότερος λόγος που το επίλεξα την συγκεκριμένη επιλογή είναι πώς θέλω να δώσω τόσο στον εαυτό μου το κίνητρο να γράφει στο blog όσο πιο συχνά μπορεί όσο και και στην google την πληροφορία πώς το site ενημερώνεται .

Φυσικά ανάλογα με τις ανάγκες σας μπορείτε να το ρυθμίσετε ανάλογα απλά επιλέγοντας την επιλογή που σας καλύπτει περισσότερο ενώ σε περίπτωση που καμία από τις διαθέσιμες επιλογές δεν σας καλύπτει μπορείτε να δημιουργήσετε τον δικό σας κανόνα.

3. Βελτιώστε την ταχύτητα του wordpress

Ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων των site που φτιάχνονται με wordpress είναι η ταχύτητα ειδικά όταν αυτά γεμίζουν με περιεχόμενο και plugins. Φυσικά το να συναντάμε ένα wordpress με δεκάδες plugins είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο ιδιαίτερα όταν αυτό στήνεται ερασιτεχνικά και βιαστικά.

Σε κάθε περίπτωση οι παρακάτω τρεις γραμμές κώδικα που μπορείτε να προσθέσετε στο .htaccess θα βελτιώσουν άμεσα την ταχύτητα του wordpress

# Block WordPress xmlrpc.php requests
<Files xmlrpc.php>
order deny,allow
deny from all
allow from 123.123.123.123
</Files>

Στην ουσία απενεργοποιούμε την προσπέλαση του xmlrpc.php από οποιοδήποτε άλλο εκτός από το google. Το συγκεκριμένο αρχείο είναι από τις παλιές μέρες του wordpress που διέθετε REST API. Εκτός αν γνωρίζετε πώς το χρειάζεστε κάπου μπορείτε με ασφάλεια να το απενεργοποιήσετε.

4. Ενισχύστε την ασφάλεια του WordPress

Όπως ανέφερα το μισό web χρησιμοποιεί wordpress. Το άλλο μισό προσπαθεί να χακάρει το wordpress. ΟΚ τα παραλέω αλλά τα κενά ασφαλείας στο wordpress είναι αρκετά και οι λόγοι είναι τόσο η εκτεταμένη του χρήση σε συνδυασμό με την τεράστια πληθώρα των themes και των plugins τα οποιά δεν είναι λίγες οι φορές που μένουν χωρίς updates.

Ειδικά εαν το site που χρησιμοποιείτε δεν είναι δικό σας αλλά απλά το στήσατε και θέλετε απλά να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο το Wordfence αλλά και το WP Sucuri μπορούν να σας προσφέρουν ένα πολύ καλό επίπεδο ασφάλειας θωρακίζοντας το WordPress.

Φυσικά η σωστή εποπτεία του project και η ενημέρωση είναι το Α και το Ω .

5. Caching για ταχύτητες φωτός

Εαν το site σας δέχεται αρκετούς επισκέπτες την μέρα ή εαν ο server που το φιλοξενείτε είναι αργός τότε μία καλή επιλογή για άμεση αύξηση της ταχύτητας του wordpress είναι μέσω της τεχνικής cache.

Στην ουσία κάθε φορά που το site φορτώνει τρέχει όλος ο server side κώδικας ο οποίος παράγει το περιεχόμενο που βλέπουμε. Εαν όμως το περιεχόμενο αυτό δεν αλλάζει συχνά τότε γιατί να ξοδεύουμε τους πόρους να το δημιουργούμε για τον κάθε χρήστη που το ζητάει.

Ένα πολύ δυνατό plugin για caching είναι το WP Super Cache το οποίο είναι δωρέαν και το οποίο επίσης μπορείτε να το στήσετε εύκολα . Επίσης μπορείτε να ρυθμίσετε κάθε πότε θέλετε αυτόματα να καθαρίζει η cache προκειμένου να εξασφαλίσετε πως το περιεχόμενό σας θα ενημερώνεται με τις αλλαγές που πραγματοποιείτε.

Τα παραπάνω πέντε αποτελούν σίγουρα μία πολύ καλή αρχή για να στήσετε σωστά το wordpress website σας.

?>