Automating the boring stuff with python αλά Ελληνικά

Τον τελευταίο χρόνο έχουμε αναπτύξει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα για τις ανάγκες του τμήματος service που διαθέτουμε , το phoneparts.gr .

Ο σκοπός της υλοποίησής του ήταν για να οργανώσουμε αφετέρου τα ανταλλακτικά που προμηθευόμαστε αλλά και να μην τα παντρευόματε ταυτόχρονα καθώς ώς γνωστόν τα smartphones πλεον με το ζόρι είναι εμπορικά μία τριετία σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα ή άλλα αντικείμενα.

Το δύσκολο πράγμα με την διαχείριση των ανταλλακτικών είναι η καταχώρησή τους καθώς είναι πάρα πολλά και φυσικά η συντήρηση και διατήρηση του stock . Είναι εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία να ενημερώσεις τις ποσότητες από τις παραγγελίες που παραλαμβάνεις.

Το αγώγι ξυπνάει τον αγωγιάτη έλεγε η γιαγιά μου και σε συνδυασμό με την αφόρητη ζέστη που είχε σήμερα και την ενημέρωση 200 σχεδόν κωδικών για τους οποίους είχαμε παραλαβή τους οποίους έπρεπε να κάνω χειροκίνητα εγώ για πρώτη φορά μετά από καιρό με οδήγησαν στο να σκεφτώ ένα ωραίο βιβλιαράκι που είχα διαβάσει στο παρελθόν για python και είναι το εξής : Automate the boring stuff with pythonhttps://automatetheboringstuff.com/

Έτσι λοιπόν συνδύασα το ότι ο προμηθευτής μου δίνει σε excel την παραγγελία που του βάζω στο σύστημα μαζί με την ποσότητα φυσικά ενώ για κάθε προϊόν έχει έναν μοναδικό κωδικό τον οποίο τον έχουμε καταχωρημένο στη βάση δεδομένων μας .

Επομένως έπρεπε να βρώ μια καλή και εύκολη βιβλιοθήκη σε python για να κάνω τη δουλειά μου . Βρήκα την xlrd την οποία έκανα εγκατάσταση με την εντολή :

pip3 install xlrd

Στη συνέχεια έγραψα λίγες γραμμές κώδικα με τις οποίες απλά διαβάζω το excel γραμμή προς γραμμή και διασταυρώνοντας με βάση τον μοναδικό κωδικό του κατασκευαστή ενημερώνα με ένα απλό update την νέα ποσότητα. Απλά και όμορφα γλύτωσα δουλειά τουλάχιστον 2 ωρών .

Δεν θα γράψω εδώ το script που υλοποίησα καθώς δεν είναι αυτός ο σκοπός. Ένα καλό tutorial για το module xlrd θα βρείτε σε αυτό εδώ το site 

Ο λόγος που γράφω το άρθρο αυτό είναι πώς όταν η ζωή σου δίνει 40 βαθμούς ζέστη , δουλειά ατελείωτη και διακοπές να αργούν να έρθουν μάθε python ή αλλιώς σκέψου δημιουργικά. Μέσα από την απερίγραπτη σημερινή μου βαρεμάρα χαίρομαι που με 10 γραμμές κώδικα δεν θα ξανα ασχοληθώ με το συγκεκριμένο πρόβλημα ποτέ ξανά 🙂

Εσείς τι αυτοματισμούς έχετε κάνει στο eshop σας ή τι αυτοματισμούς θα θέλατε να κάνατε ;

?>