Απέναντι στο άγνωστο

Η επέλαση του Covid-19 τον τελευταίο χρόνο έχει επηρεάσει τη ζωή μας και σίγουρα θα την επηρεάσει ακόμα περισσότερο στο προσεχές μέλλον. Παγκόσμιες οικονομίες κλονίζονται , συστήματα υγείας καταρρέουν, άνθρωποι χάνουν τις ζωές τους , social media, websites και παραδοσιακά ΜΜΕ μεταδίδουν απίστευτο όγκο πληροφορίας σε ανθρώπους που δεν ήταν σε καμία περίπτωση έτοιμοι για κάτι τέτοιο ενώ επιστήμονες από όλο τον κόσμο προσπαθούν να μας πείσουν για το αυτονόητο – ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και πώς χρειάζονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καταλήξουμε σε μία λύση η οποία θα ανατρέψει την πανδημία.

Δυστυχώς οι άνθρωποι ως γνωστόν είναι κακοί στη στατιστική. Για παράδειγμα όλοι έχουμε την πεποίθηση πώς είμαστε :

– καλοί οδηγοί και πως το να παρκάρουμε όπου θέλουμε δεν θα εμποδίσουμε ποτέ ένα ασθενοφόρο ή ένα πυροσβεστικό όχημα γιατί θα προλάβουμε να ξεπαρκάρουμε
καλοί επιχειρηματίες και πώς αξίζει να ρισκάρουμε ίσως και όλα μας τα λεφτά για μια επιχείρηση που παρόμοιές της έχει άλλες δέκα στον ίδιο δρόμο (ναι για εστίαση μιλάω)
καλύτεροι από τους γιατρούς γιατί παρόλο που σε μία τέτοια πρωτοφανή κατάσταση το μόνο μας όπλο αυτή τη στιγμή είναι μία απλή μάσκα αρνούμαστε να την φορέσουμε ή το καλύτερο την φοράμε κάτω από την μύτη μας

Απέναντι στο άγνωστο λοιπόν παρόλο που η λύση βρίσκεται κάτω από την μύτη μας στην κυριολεξία και αναφέρομαι στην χρήση της μάσκας την οποία έχω δει άπειρους ηλίθιους να την φοράνε με τον πιο ηλίθιο τρόπο αλλά και στον κυριότερο λόγο που ο ιός εξαπλώνεται με απίστευτη ταχύτητα στην Θεσσαλονίκη και ο οποίος δεν είναι άλλος από την πληγή που λέγεται ΟΑΣΘ.

Οι ηλίθιοι λοιπόν σαν δικαιολογία μπορούν να σκαρφιστούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα οποία βάζουν κάτω Stranger Things και Dark. Τα έχουμε δει άλλωστε στα social media. Φυσικά η πηγή της ηλιθιότητας είναι η έλλειψη παιδείας και τίποτα άλλο.

Άλλωστε η απουσία συγκεκριμένης πληροφόρησης σχετικά με τις εκβάσεις ενεργειών στις οποίες δεν προέβη κάποιος είναι πιθανώς ο σημαντικότερος παράγοντας που διατηρεί τη μεταμέλεια σε ανεκτά όρια.

Πάμε τώρα όμως στον άλλο λόγο που ανέφερα πιο πάνω δηλαδή τον ΟΑΣΘ. Η κατάσταση με τα λεωφορεία στην Θεσσαλονίκη μπορεί να παρομοιαστεί με ένα βιολογικό όπλο. Είναι τραγικό να βλέπεις την πολιτεία να οδηγεί σε αυτή την εξαθλίωση χιλιάδες πολίτες τους οποίους τους φέρεται σαν να μην έχουν καμία αξία. Παράλληλα η υγειονομική βόμβα των μέσων μαζικής μεταφοράς θα μπορούσε να εξαλειφθεί με την ενοικίαση ιδιωτικών λεωφορείων. Άλλωστε η Ελλάδα διαθέτει έναν τεράστιο στόλο αυτών και τα οποία είναι παροπλισμένα λόγο της κατάστασης.

Φυσικά όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Επίσης έχει πραγματικά ενδιαφέρον να βλέπουμε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να κάνει επίδειξη το νέο του ασανσέρ με υποστήριξη φωνητικών εντολών το οποίο δεν λειτουργεί ενώ θα ήταν πιο χρήσιμο να έκανε μια επίδειξη για το πόσο σημαντικό είναι να καθαρίζουμε συχνά τον πίνακα του ασανσέρ.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω πώς όταν έχω να αντιμετωπίσω ένα πρόβλημα η μεθοδολογία που ακολουθώ είναι να διαχωρίσω αυτά που γνωρίζω από αυτά που δεν γνωρίζω και να φροντίσω χρησιμοποιώντας σωστά τα δεδομένα μου να οδηγηθώ στη λύση.

Το πραγματικό πρόβλημα με τον κορωνοϊό covid-19 είναι στο ότι έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε το μέγεθος του προβλήματος χρησιμοποιώντας εντελώς λανθασμένα τα δεδομένα μας και εξαιτίας της αλαζονείας μας να έχουμε οδηγηθεί σε αυτή την τεράστια κατηφόρα με σπασμένα φρένα.

Τέλος γράφω αυτό το post ενώ έχει μόλις ανακοινωθεί νέα μέτρα τα οποία μοιάζουν με κυνήγι μαγισσών . Είναι από μόνα τους ανίκανα να αναχαιτίσουν την πανδημία μέχρι την παραγωγή και την διάθεση του εμβολίου. Οι στρουθοκαμηλισμοί οδηγούν πάντα σε κανιβαλισμούς.

Το lockdown θα πρέπει να γίνεται με σκοπό την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού και όχι με σκοπό της προετοιμασίας του εδάφους για την λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας διότι μέχρι τώρα αυτό μοιάζει να έχει γίνει.

?>