Πώς οι σχολές πληροφορικής μπορούν να αναβαθμίσουν την Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη είναι συνηθισμένη να ζει στη σκια της Αθήνας σε όλους τους τομείς και ο τομέας της πληροφορικής δεν αποτελεί εξαίρεση. Τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρούμε τεράστιες επενδύσεις να λαμβάνουν μέρος από εταιρείες κολοσούς όπως την Pfizer , την Microsoft , την Cisco , την Deloitte και την Deutsche Telecom . Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι στην πόλη λειτουργούν αξιόλογες μικρές επιχειρήσεις με αρκετά εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ υπάρχουν αρκετές αξιόλογες startups.

Η έλευση αυτών των μεγάλων εταιρειών μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Στην πόλη λειτουργούν με επιτυχία ορισμένα από τα καλύτερα ιδρύματα της χώρας στον τομέα της πληροφορικής όπως το τμήμα πληροφορικής και των ηλεκτρολόγων μηχανικών του ΑΠΘ , τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος το οποίο προήλθε από την συνένωση του τμήματος Πληροφορικής και του τμήματος Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και τέλος το τμήμα εφαρμοσμένης πληροφορικής του του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τα αντίστοιχα τμήματα που λειτουργούν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων στην Κοζάνη , στις Σέρρες και στην Καβάλα.

Επίσης σε όλες τις παραπάνω σχολές λειτουργούν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών με εξαιρετικά χαμηλό κόστος και αρκετά υψηλό επίπεδο σπουδών εάν αναλογιστεί κανείς πώς η χώρα προέρχεται από την ανηφόρα της κρίσης όπου οι περικοπές στην παιδεία σε συνδυασμό με το brain drain που ακολούθησε στέρησε από τα πανεπιστήμια σημαντικούς πόρους τόσο σε κονδύλια όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να υπογραμμίσει την σημαντικότητα της ενίσχυσης των παραπάνω αυτών σχολών τόσο από την πολιτεία όσο και από τους απόφοιτους σχολών πληροφορικής οι οποίοι μπορούν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους παρακολουθώντας κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

Αρκετά από αυτά τα μεταπτυχιακά προγράμματα διδάσκουν μαθήματα τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) , μηχανικής μάθησης ( machine learning ) και εξόρυξης δεδομένων ( data mining ) με κόστος το οποίο είναι είτε δωρέαν είτε μετα βίας αγγίζει τα 1000 ευρώ .

Δυστυχώς όμως στις περισσότερες σχολές υπάρχουν αρκετές ελλείψεις τόσο σε υλικό όσο και σε προσωπικό. Επίσης δεν υπάρχει καμία εξωστρέφεια η οποία να δείχνει το έργο αυτών των τμημάτων κάτι το οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί για παράδειγμα με την διεξαγωγή συνεδρίων.

Θα πρέπει η πολιτεία να δημιουργήσει τις απαραίτητες γέφυρες μεταξύ ιδρυμάτων και εταιρειών με έναν υγιή τρόπο . Η απορροφησιμότητα των φοιτητών από εταιρείες οι οποίες λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη σίγουρα μπορεί να περιορίσει το brain drain άμεσα και να δημιουργήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο σίγουρα θα συμβάλλει στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου της πόλης.

Ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να ενισχυθεί η σκηνή της πληροφορικής στην Θεσσαλονίκη είναι με την δημιουργία δυνατών γραφείων πληροφορικής σε κάθε πανεπιστήμιο τα οποία θα πλαισιώνονται από αξιόλογους προγραμματιστές και θα αναπτύσσουν προγράμματα για λογαριασμό των πανεπιστημίων και όχι μόνο .

Κάτι τέτοιο σίγουρα θα εξοικονομούσε άμεσα πόρους από το κράτος ενώ παράλληλα θα παράγονταν λογισμικό το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ή και να πουληθεί.

΄Άλλωστε όλοι έχουμε δει και αξιολογήσει τις πλατφόρμες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν εκσυγχρονίσει με ραγδαίους ρυθμούς την χώρα μας γλιτώνοντας χρόνο από τους πολίτες και πόρους από το κράτος.

Επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ΑΠΘ όπου το γραφείο πληροφορικής έχει αναπτύξει δικές του λύσεις όπως το Universis το οποίο είναι μία ολοκληρωμένη λύση ηλεκτρονικής γραμματείας πανεπιστημιακών σχολών διδάσκοντας πώς μπορεί ένα πανεπιστήμιο να παράγει υψηλής ποιότητας open source λογισμικό να είναι κερδοφόρο.

Τέλος τα χρόνια της πανδημίας είδαμε τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε ψηφιακή με ρυθμούς οι οποίοι δεν είχαν προηγούμενο. Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προδιαγραφές για να αποτελέσει το επόμενο τεχνολογικό hub της Ευρώπης και τα πανεπιστήμια της πρέπει να αποτελέσουν τον μοχλό σε αυτό το εγχείρημα. Θα ήταν κρίμα να χαθεί η ευκαιρία αυτή.

?>